četvrtak, 28. siječnja 2010.

SEO zahtjeva konstantne promjene

Jednostavno je: Kako se mjenjaju tražilice, tako se morate mjenjati i vi!

Kao što je većini vjerojatno već poznato, SEO industrija se konstantno mijenja, pa se tako moraju mijenjati i taktike koje pojedine kompanije koriste za optimizaciju. Krajem svake godine pojavljuje se idealan trenutak da se pogleda unazad i analizira sve što je učinjeno, ali i da se započnu rasprave o onome što se čeka u narednom razdoblju. Problem se javlja kada kompanije koje koriste SEO usluge ne shvaćaju kako je potrebna stalna prilagodba. Ovo predstavlja velike izazove i za male privatnike i velike SEO profesionalce.

Poznata stručnjakinja za marketing Amanda Watlington nedavno je navela nekoliko stvari o kojima valja voditi računa, a naglasak je stavljen na veliku važnost koju ima praćenje razvoja tržišta tražilica. Tako se za godinu pred nama navode brojen promjene koje uskoro kreću na tržište, promjene u koje neki klijenti možda neće htjeti ulagati dodatna sredstva. Zadatak je SEO profesionalaca da konkretnim argumentima uvjere klijente u nužnost promjena, što pogotovo vrijedi za one tvrdoglavije, jer na kraju krajeva te promjene su na obostranu korist. Velik broj savjeta može se pronaći i besplatno na internetu. To pak predstavlja problem za sve koji nude optimizaciju, ali može dobro doći malim privatnicima koji nemaju dovoljno sredstava za angažman profesionalaca.

Ukratko, nikako ne treba ostati vezan uz zastarijele tehnike, trenutačno tako treba voditi računa o sljedećem:

- Brizina stranice (uskoro će biti veoma važna i nikako ju ne ignorirati)

- Personalizirana pretraga (svaki korisnik moći će sam do određene mjere utjecati na svoje rezultate pretraga; velik problem biti će objasniti ovo klijentima koji nemaju previše iskustva na internetu)

- tzv. Univerzalna pretraga (Google je razvio nekoliko različitih platformi i korisno je biti dobro prilagođen za svaku od njih: YouTube, GoogleImage, GoogleNews...)

- Real-time pretraga (veća važnost pridodaje se društvenim mrežama poput Fejsa ili Twittera; korisnici imaju više utjecaja na stvaranje rezultata i moglo bi se dogoditi da svaka pretraga bude potpuno drugačija u relativno kratkom razdoblju, što znači da će zadnje i najrelevantnije promjene vezane uz određeni pojam imati prednost)

- Lokalne pretrage (uvijek je važno biti dobro pozicioniran za ciljanu regiju; uskoro se mogu očekivati i promjene u načinu na koji se stvaraju rezultati za lokalne pretrage)

Naravno, neke stvari uvijek ostaju iste, to jest jednako važne. Prvenstveno se to odnosi na pravilnu izradu same web stranice i link building, koji je i dalje najvažniji dio cijelog SEO procesa. Uglavnom, nemojte se opuštati jer slijedi burno razdoblje u svijetu internet marketinga!

2 komentara:

  1. Zanimljiv post. I slažem se, da se ne treba opustiti, nego da se treba nonstop obrazovati na temu seo optimizacije.

    OdgovoriIzbriši
  2. Post je odlićan i slažem se da onaj tko radi SEO jednostavno mora svakodnevno ućiti jer algoritmi se stalno mjenjaju, navodno a kako tvrde u google-u na " bolje". Ipak za profesionalni SEO internet u 90 posto ne pomaže ! Piše se svašta,npr.:
    web dizajn(nema veza sa SEO-m i pozicijom na SE već sa samo sa vizualnim efektom za privlačenje posjetitelja) i link building je otisao u povjest..itd, itd...
    Evo konkretnog primjera za ovu tvrdnju..:
    dizajn stranice užas !, tekst na rubu zanimljivosti, u ima svega 5 stranica u poddomeni, back linkova par,CSE HTML Validate užas , napravljeno 26.12.2010. a u samom je vrhu SE google.hr, podešen "/search?hl=hr" (naravno, jer je pisana na hr i za hr lokaciju)- pogledaj :
    "google.hr/search?q=web+top+10"

    I da, ovo nismo svladali znanjem, čitanjem sa neta, već kupljenim profesionalnim SEO programima SEO-PS, WCO, IMB, SEO-Traffic..itd, a najjeftiniji je "težak" $600.
    to be continue...

    OdgovoriIzbriši